Pro abecední seznam klikni zde:
Pivní recepty
Základní univerzální recept pro vaření piva na 2 rmuty
Recept zpracoval František Machač
Základní recept pro vaření piva na dva rmuty – uvedený recept je počítán na objem várky 20 litrů. Recept zpracoval František Machač.
Spodní kvašení a nebo svrchní kvašení – záleží na přání a samozřejmě teplotách, které máme k dispozici...
Trpaslík 1
Jednodušeji to už snad ani nejde. Já bych to nazval základním pivem a od něj lze potom cokoli odvíjet.
Infuzní způsob
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
4,5 kg Plzeňský světlý slad
200 gramů Bavorský slad – není podmínkou, zde záleží na barvě „Pzeňského...
Trpaslík 2 – polotmavé
Jednodušeji to už snad ani nejde. Já bych to nazval základním pivem a od něj lze potom cokoli odvíjet. Koho překvapuje infuzní způsob, tak je to z jednoduchého důvodu. Nemám zatím podmínky na dekokci a současně mi kvalita piva vyhovuje …
Uvedené pivo ochutnával i majitel a sládek pivovaru...
Trpaslík 3 – tmavé pivo – infuzní způsob
Infuzní vaření
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
2300 dkg Plzeňský světlý slad
1500 dkg Pšeničný slad
200 gramů Karamelový slad
200 gramů Bavorský slad
50 gramů Barvící slad (jedna malá hrst)
90 gramů poloranný červeňák ve třech dávkách. 30 g na začátku,...
Trpaslík 4 – světlé pivo – „Plzeňského typu“ – infuzní způsob
Infuzní způsob
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
4100 dkg Plzeňský světlý slad
30 dkg Pšeničný slad
Chmel – Hořký slad, já jsem použil „Bavorský zlatý“, který obsahuje 6,5 % alfa – na 20 litrů se dává 36 gramů. Uvedený slad jsem použil proto, že jsem jiný...
Trpaslík 5 – Polotmavé pivo „Plzeňského typu“
Vařeno na dva rmuty
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
3,8 kg Plzeňský světlý slad
0,2 kg barvící slad
Chmel – 20 gramů Sládek a 50 gramů poloraný červeňák
.
Vystírku provést do 15 litrů vody 38°C, 20 min..
Ohřev a 1.rmutování na 52°C, prodleva 25...
Trpaslík 6 – Světlé pivo „Plzeňského typu“
Vařeno dvourmutově - Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
4,0 – 4,5 kg Plzeňský světlý slad – rozdíl množství ladu určuje výslednou barevnost a současně hustotu produktu …
Chmel – 20 gramů Premiant a 50 gramů poloraný červeňák
Vystírku provést do 15 litrů...
Trpaslík 7 – polosvětlé s přídavkem Bavorského sladu
Vařeno dekokčním způsobem na dva rmuty
Spodní kvašení
Bavorský slad – 0,2 kg
Plzeňský slad – 4,5...
Trpaslík 8 – Polotmavý čtyřdruhový speciál
Svatavský trpaslík 8 – Polotmavý čtyřdruhový speciál
Vařeno dekokčním způsobem na dva rmuty
Spodní kvašení
Seznam surovin
Sladu celkem – 5,02 kg
Bavorský slad – 0,5 kg
Plzeňský světlý slad – 3,5 kg
Karamelový slad – 0,5 kg
Pšeničný světlý slad – 0,5 kg
Barvící slad – 0,02...
Kralupský Pisner
Objem várky 20 litrů. Vařeno dekokčně na dva rmuty. Kvašení spodní.
Slady:
Český světlý (plzeňský) 4,43 kg
Carapils - 0,25 kg
Vídeňský - 0,25 kg
Postup zpracování popsaný u Kralupského ležáku včetně chmelení, dávkování a kvašení.
Originální znění na stránkách "Kralupského...
Vkládání receptů
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.