Svrchně kvašená piva:
• Ale – jedná se o pivo středně silné až silné, hluboce prokvašené, s vyšší hořkostí, rozmanitou škálou barev a velice často s ovocným akcentem. Podle barvy a hořkosti se dále dělí do skupin: India Pale Ale- IPA, Scotch Ale, Bitter, Mild Ale, Irish Pale Ale, Belgické Ale a další.
Počáteční hustota: 1048-1054
Barva: 16-26 EBC
Hořkost: 20-30 IBU
Alkohol vol.: 4,8-5,5 %
pozn. hodnoty uvedené jsou pro Belgické Pale Ale.
• Porter – jedná se o pivo velmi tmavé, hluboce prokvašené, s vysokou hořkostí a obsahem alkoholu, až k 9%. Jedním z jeho hlavních rysů je ovocná chuť vzniklá při sekundární fermentaci. Domovem porter je Anglie.
Počáteční hustota: 1048-1065
Barva: 45-70 EBC
Hořkost: 25-50 IBU
Alkohol vol.: 4,8-6 %
pozn. hodnoty jsou pro tzv. robust porter.
• Pšeničné (Weissbier) – jedná se o pivo středně silné, výrazně světlé vyráběné z pšeničného sladu. Obyčejně je méně hořké, vysoce nasycené CO2 a často najdeme i aroma po banánu. Jeden z největších producentů pšeničného piva je Německo.
Počáteční hustota: 1044-1052
Barva: 4-14 EBC
Hořkost: 8-15 IBU
Alkohol vol.: 4,3-5,6%
• Stout – jedná se o pivo velmi tmavé můžeme říct až černé, silně hořké a hluboce prokvašené. Při výrobě se používá vysoký podíl barvících sladů a často se přidává i karamelový cukr. Jeho předností je kompaktní a dlouhodržící pěna a jeho původním domovem jsou Anglie a Irsko.
Počáteční hustota: 1036-1050
Barva: 50-80 EBC
Hořkost: 35-45 IBU
Alkohol vol.: 4-5 %
pozn. Hodnoty jsou pro tzv. dry stout.
• Trappist - je pivo vyráběné pouze v trapistických klášterních pivovarech. Má tmavě měděnou až tmavou barvou, vysokou hořkost, ovocnou, slabě nakyslou chuť a vůni. Je to pivo velice silné až 12 %.
Spodně kvašená piva:
• Bock – je velice silné světlé nebo tmavé pivo sladko-hořké chuti. Při koncentraci mladiny 18% a výše ho označujeme jako Doppelbock. Hlavní producent je zejména Německo.
Počáteční hustota: 1064-1072
Barva: 28-40 EBC
Hořkost: 20-27 IBU
Alkohol vol.: 6,3-7,2%
• Märzen – jedná se jantarové, silnější pivo, které vyniká plnou chutí a různou úrovní hořkosti. Velice často obsahuje nakořovaný slad. Jeho výroba je omezena sezónně na březen, vaří se především v Německu.
Počáteční hustota: 1050-1056
Barva: 14-26 EBC
Hořkost: 20-28 IBU
Alkohol vol.: 4,8-5,7%
• Pils/Pilsner– ve většině případů světlé pivo s plnou chutí a s výrazně jemnou až mírně drsnou hořkostí. Vzniklo v polovině 19. století ve střední Evropě. Do této skupiny patří naprostá většina piv, která jsou u nás produkována.
Počáteční hustota: 1044-1056
Barva: 7-12 EBC
Hořkost: 35-45 IBU
Alkohol vol.: 4,2-5,4%
• Piva bavorského typu – vyráběná zejména z mnichovských a barvících sladů. Obyčejně je můžeme vidět ve dvou variantách– tmavě rubínové a tmavohnědé. Mají vysoký podíl extraktu, výraznou hořkost a hustou, dlouhotrvající pěnou. Jedná se o piva silnější.
Tadytomas