Množení pivních kvasnic
Množení pivních kvasinek je velice výhodné, a to hned z několika důvodů. Obyčejný člověk se takto dostane k velice kvalitním pivovarským kvasnicím, za nižší cenu než u většiny kvasnic sušených, a navíc si ještě pochutná na pivu, ze kterého je hodlá množit.
Základem úspěchu, je vybrat si pivo kvasnicové, pokud možno nefiltrované. Je to prakticky jediný sortiment restauračních minipivovarů, které se v dnešní době nacházejí téměř v každém větším městě. Nebo je možnost koupit pivo kvasnicové v lahvích, typickým příkladem je například pivo Bernard.
Postup množení:
- Pivo dáme lednice, necháme vychladit a ustálit. Mezitím si připravíme cca 100 ml 10°- 12° sladiny, možno použít koncentrát, nebo spojit množení kvasnic s vařením várky.
- Pivo otevřeme, vydesinfikujeme hrdlo, a většinu piva opatrně odlijeme do sklenice a vypijeme. Necháme pouze cca 1-2 cm piva ze dna.
- Připravíme si vydesinfikovanou nádobku (zavařovací sklenici apod.) a v ní smícháme 100ml naší připravené sladiny o pokojové teplotě s pivem ze dna.
- Uzavřeme víčko a protřepeme kvůli okysličení. Necháme v pokojové teplotě a zhruba po 2 dnech by na dně měla být vrstva kvasnic.
- Toto množství ještě ale není dostačující k vykvašení vlastní várky (20l) a proto se množení provádí ještě jednou. Připravíme si další, stejnou sladinu 0,8-1l a v ní rozmícháme obsah naší nádobky s kvasnicemi.
- Za další 2 až 3 dny by na dně mělo být cca 80-100ml kvasnic pro vykvašení várky.
Pozn: Toto množení nemusí vždy vyjít, někteří výrobci označují svá piva jako kvasnicová, ale přitom žádné kvasnice neobsahují, nebo jsou vlivem doby a teploty při skladování již dávno po smrti.
Tadytomas