V Táboře rozdali prestižní ocenění Zlatá pivní pečeť

04.02.2011 16:27

Nejlepší jedenáctka i nealkoholické pivo jsou ze Staropramenu

 

Pivovary Staropramen na 21. Reprezentačních slavnostech piva v Táboře zvítězily ve dvou spotřebitelsky velmi atraktivních kategoriích. Staropramen 11° i Staropramen Nealko získaly v anonymních odborných degustacích ve svých kategoriích nejvyšší ocenění Zlatá pivní pečeť. Úspěch piv značky Staropramen pak potvrdil i Staropramen Světlý, který postoupil do finálového kola. Do letošního ročníku soutěže o Zlatou pivní pečeť se přihlásilo 92 pivovarů z Česka i zahraničí. Z hlediska účasti v soutěži jsou tyto slavnosti největší v České republice. Odborné degustace jsou přísně anonymní a oficiálně garantované odbornými autoritami.

„Na vítězství v této prestižní soutěži jsme velice hrdí. Úspěch nás těší o to více, že jsme zvítězili s naší poslední novinkou Staropramen jedenáctkou. Ukázalo se tak, že mimo naše tradiční piva dokážeme přicházet s novinkami, které zaujmou. Staropramen jedenáctka chutná spotřebitelům i odborné veřejnosti. A to je skvělé ocenění naší práce,” komentuje ocenění Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen. „Vítězství Staropramenu Nealka pak potvrdilo, že naše piva patří chuťově i svou kvalitou k absolutní špičce jak mezi velkými, tak i menšími pivovary,“ dodává Zdeněk Lux. Staropramen Jedenáctka porazila v kategorii světlých ležáků 28 jiných značek piv. Nealkoholický Staropramen soutěžil ve stejnojmenné kategorii s 18 pivy.

Staropramen 11° má původní stupňovitost 11,3% a díky použité výrobní technologii a složení surovin je pro ni charakteristická výrazná chuť a plná barva. Při jejím vaření byly použity hned tři druhy sladu: český, bavorský a karamelový. A právě netradiční použití karamelového sladu při přípravě světlého ležáku dělá z loňské novinky Staropramenu originální a výjimečné pivo s charakteristickou barvou a plnou chutí.

S nápadem na inovovanou recepturu přišel Jan Špaček, který je technologem výroby piva v pivovaru Staropramen. „Zpětně se potvrdilo, jak dobrým krokem bylo rozhodnutí dát volné ruce při přípravě nového piva našemu kolegovi,“ pochvaluje tehdejší rozhodnutí vrchní sládek. Zvolený poměr karamelového sladu, použití prvotřídních surovin a čtyřnásobné chmelení tak vybavily nový světlý ležák vlastnostmi, které milovníci českých jedenáctek mají rádi.

Staropramen Nealko je součástí nabídky společnosti Pivovary Staropramen již delší dobu. Přesto i toto pivo s jemnou hořkou chutí a výrazným řízem loni přišlo s novinkou – svou točenou variantou. Staropramen se pro zařazení točeného nealko piva do svého portfolia rozhodl kvůli enormnímu nárůstu poptávky po tomto produktu. Stejně jako u alkoholického piva totiž Češi v restauracích preferují i nealkoholické pivo raději točené, které čepováním do originální sklenice získá správnou teplotu a říz.


O Zlaté pivní pečeti
Reprezentační slavnosti piva v Táboře - největší setkání pivovarníků a výrobců piva u nás, zůstává jak odbornou degustační soutěží pro desítky pivovarů z České republiky a ze zahraničí, tak populárním setkáním milovníků zlatého moku nad stovkami druhů piva. Do degustační soutěže o titul Zlatá pivní pečeť se letos přihlásilo celkem 92 pivovarů. Byly mezi nimi tuzemské i nadnárodní pivovary, pivovarské domy a minipivovary. O prestižní ocenění usilovalo několik stovek piv ve 21 kategoriích. Degustace, kterých se účastní také sládci pivovarů, jsou díky naprosté anonymitě a kontrole maximálně objektivní a oficiálně garantované odbornými autoritami. Soutěže piva certifikuje světově renomovaná společnost Bureau Veritas Czech Republic a Státní zemědělská a potravinářská inspekce České republiky. V letošním ročníku s pořadateli navíc spolupracovali také odborníci Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Střední průmyslové školy potravinářských technologií z Prahy.


 

 

Zdroj: tisková zpráva pivovaru Staropramen
https://www.pivovary-staropramen.cz/web/tisk_centrum/zpravy?id=451