Svatováclavské pivo už potřetí uctí svátek patrona české země

26.09.2012 07:08

Svatováclavský speciál je velmi slavnostní pivo, kterým všichni znalci pěnivého moku uctí svátek patrona české země, svatého Václava. Hostinští v celé České republice proto sudy narazí 28. září. Celkem 650 hektolitrů svátečního piva budou nabízet do vyprodání zásob.

 
Svatováclavské 21% pivo letos znova uvařil vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. „Jde o nejsilnější pivo z našeho portfolia. Před lety se u nás už prodávalo, my jsme tradici po dlouhých letech obnovili předloni. I letošní omezená série tohoto speciálního piva bude žít jedinečností slavnostní chvíle. Svatováclavské pivo doporučuji podávat ve třetinkových sklenicích, abychom si ho opravdu vychutnali. Nesmíme také zapomenout, že se obsahem alkoholu blíží vínu, “ konstatuje Petr Hauskrecht.
 
Svatováclavský speciál je spodně kvašené pivo s výraznou hořkostí s jemným dozníváním, za kterou vděčí použití českých aromatických a hořkých chmelů. V ležáckých sklepech ve Velkém Březně zrálo pod dozorem sládků více než sto dnů. Díky zbytkovému neprokvašenému extraktu je toto pivo charakteristické velmi vysokou plností a nasládlým dozníváním.
 
Silná podzimní piva s výraznou chutí se označují Doppelbock. Jde o ležáky německého původu, které údajně jako první začali vařit mniši v Mnichově. Původně prý měl o něco nižší obsah alkoholu a sladší chuť. V případě Doppelbocku tak může platit i rčení, že „pivo je tekutý chléb“. V období půstu měli mniši zakázanou pevnou stravu, takže pivo bylo plnohodnotným zdrojem obživy.
 
Svatováclavské pivo se bude prodávat ve vybraných restauracích v Čechách i na Moravě. Milovníci speciálů je poznají snadno, protože majitelé a provozovatelé své podniky označí plakáty a nálepkami na dveřích a na stoly postaví stojánky. Seznam všech restauračních zařízení, kde se bude sváteční pivo čepovat, je k dispozici na webových stránkách www.svatovaclavskepivo.cz.
 
Zdroj: tisková zpráva Heineken Čr