Studenti se na skok vrátí do časů mládí svých rodičů. Pojedou na chmel
Jede se na chmel! Krušovická chmelová soustředění, určená studentům České zemědělské univerzity v Praze-Suchdole, začínají už 24. dubna. Tyto netradiční dvou- denní akce budou probíhat až do poloviny května. Kromě jarních přípravných prací na chmelnici se zaregistrovaní studenti mohou těšit na atraktivní pobyt se vším, co ke chmelovým brigádám patří. Krušovická chmelová soustředění, organizovaná pivovarem v Krušovicích, jsou určena výhradně studentům starším osmnácti let. Cílem akce je oživit tradici a zábavnou formou seznámit studenty se surovinou, klíčovou pro výrobu piva.
Celkem se na chmel vydá 350 studentů České zemědělské univerzity v Praze-Suchodole, s níž krušovický pivovar začal spolupracovat letos. Podmínkou účasti byla registrace prostřednictvím FCB profilu www.facebook.com/pivokrusovice společně s dalšími třemi kamarády. „Čtveřice se bude podílet na plnění úkolů, her a kvizů v průběhu soustředění. Zájemci o registraci dále musí být řádnými denními studenty České zemědělské univerzity. Všichni ti, kdo podmínky registrace splnili, získávají rezervační voucher, který je k účasti na Krušovických chmelových soustředěních opravňuje,“ uvedla manažerka značky Krušovice Hana Fenclová. Na chmelnici se nyní uskuteční jarní práce, koncem léta bude akce pokračovat i chmelovou sklizní.
Dvoudenní soustředění studenty alespoň na dva dny vrátí do časů, kdy na chmel jezdili jejich rodiče. Brigády na chmelnici tehdy bývaly nedílnou součástí vysokoškolského studentského života. Letošní brigádníci se ale mohou těšit i na něco navíc: kromě práce na chmelnici mají v plánu navštívit i Chmelařské muzeum v Žatci, kde se stanou účastníky testu chuťové paměti. Chybět nebude ani exkurze do Královského pivovaru Krušovice a spousta soutěží.
Organizátor soustředění, pivovar Krušovice, chce všem studentům co nejvíce přiblížit atmosféru, která tehdejší chmelové brigády provázela. Nic se nesmí ponechat náhodě, a proto všem rozesílá i seznam potřebných věcí, nutných k zabalení do zavazadla. Pláštěnka, holínky či kanady a pokrývka hlavy jsou nezbytností, protože na chmelnici se bude pracovat za každého počasí. Přímo na chmelnici absolvují instruktáž na drátkování a zavádění chmelu. Ani strava, resp. způsob servírování se neliší od dob minulých: stylové svačinky na polích nabídnou polévku z ešusů, obědvat se bude v dvou kempech, kde se i nocuje. Chybět pochopitelně nebude ani pivo: ne nadarmo se říká, že v minulosti mnozí studenti pivo poprvé ochutnali právě na chmelu.
Nápad vrátit se do osmdesátých let minulého století a oživit znovu chmelové brigády, byť na kratší dobu, se v Krušovicích zrodil před třemi lety. Na chmel tak začali jezdit pamětníci, kteří si pobyty pamatovali z dob svého mládí. Účastnili se ale i nováčci, naverbovaní ve svých domovských hospodách. Vloni pak účastníci chmelových brigád dokonce do pivovaru přivezli ručně načesaný chmel, aby vzápětí pomohli vrchnímu sládkovi Krušovic Tomáši Kosmákovi uvařit speciální várku krušovické Desítky.
Zdroj: tisková zpráva pivovaru Heineken Čr