Staropramen Nealko znovu porazilo své konkurenty a je letos nejlepší

02.03.2011 08:44

    Piva Staropramen zabodovala v další pivní soutěži. Z prestižní české soutěže Zlatý pohár Pivex – Pivo 2011, která se letos konala již po devatenácté, si dnes Staropramen odváží 1. místo v kategorii nealkoholických piv. Další ocenění za dlouhodobě vyrovnanou kvalitu získala Staropramen Jedenáctka a Staropramen Světlý. Po zisku dvou prvních míst za Staropramen 11° a Staropramen Nealko na Reprezentačních slavnostech piva v Táboře letos v únoru, jsou ocenění v soutěži PIVEX již druhým potvrzením kvality piv ze Staropramenu během krátké doby.

„Ocenění Staropramenu v prestižní soutěži Zlatý pohár Pivex je druhým významným úspěchem během jednoho měsíce. Jednoznačně to prokazuje kvalitu našich piv a také to, že pečlivý a dlouhodobý důraz právě na vysokou kvalitu se vyplácí. Výjimečnost našich piv tak kromě samotných spotřebitelů potvrzuje pravidelně i odborná veřejnost, což je tím nejlepším oceněním práce všech lidí, kteří se na výrobě piva v našem pivovaru podílejí,“ komentuje letošní úspěchy Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen.

Úspěch v soutěži je podmíněn stabilní kvalitou
Staropramen do soutěže opět přihlásil své tři klíčové značky: Nealko, 11° a Světlý. Stabilní kvalitu těchto piv potvrdil před měsícem úspěch v Táboře, a nyní také v Brně. Nejlepší mezi nealkoholickými pivy byl Staropramen Nealko, certifikáty za vyrovnanou kvalitu v obou kolech soutěže si z Brna odvážejí Staropramen 11° i Staropramen Světlý.

Přitom právě stabilní vyrovnaná kvalita je hlavní podmínkou úspěchu v soutěži Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2011. Tato soutěž je totiž specifická svou dlouhodobostí. Přihlášená piva jsou hodnocena ve dvou časově oddělených kolech (listopad 2010 a únor 2011). V každém kole jsou pak piva nejen degustována odbornou porotou složenou ze zástupců pivovarů a odborné veřejnosti, navíc jsou u nich provedeny laboratorní rozbory a senzorická hodnocení Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským Praha. „Soutěž, kdy odborníci hodnotí nejen senzorické vlastnosti piva, ale každé pivo je podrobeno také laboratorním rozborům, prověří kvalitu piv skutečně dokonale a je velmi náročné v ní uspět. Jsme proto velice rádi, že všichni reprezentanti Staropramenu ve velmi silné konkurenci obstáli na výbornou.“ říká Zdeněk Lux.

Nejlepším nealkoholickým pivem v ČR je momentálně Staropramen Nealko
Ve své kategorii zvítězilo Staropramen Nealko jak počátkem února v mezinárodní soutěži Zlatá pivní pečeť v Táboře, tak dnes v Brně v soutěži Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2011. Měřeno výsledky těchto dvou prestižních degustačních pivních soutěží je tak Staropramen Nealko momentálně nejlepším nealkoholickým pivem u nás. „Z vítězství v obou soutěžích, kde se vždy sešla velmi silná konkurence, máme samozřejmě velkou radost. Dvojnásob proto, že kategorie nealkoholických piv byla loni velmi mediálně sledována,“ doplňuje k vítězství Zdeněk Lux.

Zlatý pohár Pivex – Pivo 2011
19. ročníku tradiční odborné degustační soutěže Zlatý pohár Pivex – Pivo 2011 se zúčastnilo celkem 19 výrobců piva z ČR s celkovým počtem 39 značek piv. Odborným garantem degustací je Výzkumný ústav pivařský a sladařský v Praze a pivovarský odborník Ing. Antonín Kratochvíle. Soutěž je jedním z nejprestižnějších a nejvýznamnějších degustačních hodnocení piva v České republice.

Soutěž probíhá dvoukolově. V prvním kole 11. listopadu 2010 a ve druhém kole 8. února 2011 byly degustovány vzorky piva dodané přihlášenými pivovary. Hodnocení provádí odborní degustátoři ze soutěžících pivovarů, dále z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze a dalších odborných institucí. Veškeré degustace probíhají anonymně pod dohledem notáře, zástupců odborného garanta a organizátora soutěže. Degustátoři hodnotí především chuť piva, jeho plnost, vůni, říz, hořkost i další chuťové vlastnosti či jiné příznaky (např. v barevnosti, jasnosti apod.). V obou kolech soutěže jsou u všech vzorků piv prováděny také laboratorní rozbory a senzorická hodnocení VÚPS Praha. Výsledky obou kol se sčítají, přičemž se zveřejňuje pořadí piv umístěných na prvních třech místech v celkovém pořadí. Soutěž probíhá ve čtyřech kategoriích: světlé výčepní pivo, světlé ležáky, nealko piva a tmavé ležáky.

Výsledky letošních pivních degustačních soutěží v kategorii nealkoholická piva:

Výsledek degustační soutěže Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2011
1. místo: Staropramen Nealko
2. místo: Fríí
3. místo: Birell

Výsledek degustační soutěže Zlatá pivní pečeť 2011
1. místo: Staropramen Nealko
2. místo: Fríí
3. místo: Bernard Free

 

Zdroj: tisková zpráva pivovaru Staropramen