Starobrno v sobotu představí unikátní novinku - nepasterizované pivo
Už tuto sobotu 3. března představí Starobrno v premiéře produkt, který je na českém pivním trhu poměrně ojedinělý: nepasterizované pivo. Milovníci pěnivého moku se tak mohou těšit na mimořádný chuťový zážitek, zcela srovnatelný s oblíbeným pivem z tanku. Výroba nepasterizovaných piv není v Česku zatím rozšířená, podle střízlivého odhadu nepasterizovaná piva představují méně než deset procent celkové produkce.
Nepasterizované Starobrno zaujme už na první pohled krémově hustou pěnou, kdy na stěnách správně umyté sklenice ulpívají klasické kroužky. Díky tomu, že pivo neprojde procesem pasterizace a neutrpí tak teplotní šok, zůstává čerstvé, přirozené, se správným řízem. Pasterizaci nahrazuje použití unikátního mikrofiltru, který zaručí trvanlivost až po dobu čtyř měsíců. „Pivo si ponechává původní vlastnosti přírodního nápoje, tedy zejména čerstvou a přirozenou chuť. Nepasterizované pivo je dále zdravější, protože nedochází ke snižování množství polyfenolů, které jsou známy svými přirozenými antioxidačními účinky,“ charakterizuje nepasterizované pivo garant jeho kvality, sládek Petr Hauskrecht. Modulový mikrofiltr se bude používat při výrobě celého sortimentu starobrněnských lahvových a sudových piv.
O převratné inovaci začali ve Starobrnu uvažovat už na počátku loňského roku. Na vlastním pořízení a instalaci mikrofiltru se pracovalo v posledním čtvrtletí roku 2011 a na začátku roku 2012.
Zavedením novinky se nikdo z pivařů o „svoje staré dobré“ Starobrno rozhodně nemusí obávat. K výrobě piva se v pivovaru budou i nadále používat ty nejkvalitnější suroviny. Slad pochází pouze z moravských sladoven v Kroměříži a Hodonicích, kde ho vyrábějí z nejkvalitnějšího moravského ječmene z Hané. Pro starobrněnská piva se dále používá nejvyhlášenější chmel na světě – žatecký poloraný červeňák. Pivo se vaří z kvalitní pitné vody z Březové, ke kvašení se používá vlastní kmen kvasnic, který je uložen na Vysoké škole chemicko technologické. Co se týče vlastní výroby piva, ve Starobrně se snoubí použití moderní technologie a specifická česká tradice vaření. V případě nepasterizovaného piva se důsledně dodržují klasické receptury i technologické postupy. Jediná změna nastává v okamžiku pasterizace, kdy se místo ní používá výše uvedený unikátní modulový mikrofiltr.
V období vrcholících příprav na zavedení převratné novinky došlo ve Starobrnu k personální změně. Starobrněnský pivovar se rozhodl opustit jeho vrchní sládek Tomáš Pluháček. Novou situaci ovšem v pivovaru vyřešili rychle a bez problémů. Než bude vybrán nový sládek, dohlíží na špičkovou kvalitu piva, receptury, výrobní postupy i nepasterizované pivo odborník na slovo vzatý, vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht. Jak sám uvádí, má „Starobrno tzv. pod kůží a proto s přijetím nabídky nezaváhal, i když podle vlastních slov „kombinovat úvazek vrchního sládka ve Velkém Březně a garanta kvality ve Starobrně rozhodně nebude jednoduché.“ Jako předchůdce a učitel Tomáše Pluháčka strávil Petr Hauskrecht ve Starobrnu celých 15 let.
Uvedení nepasterizovaného piva bude provázet celá řada doprovodných akcí a aktivit. Tou první v řadě bude slavnostní křest na horním nádvoří starobrněnského pivovaru, který začíná už tuto sobotu 3. 3. od 16 hodin. Všichni hosté se mohou těšit na skupiny Čechomor, Skyline, Toxique, Tatabojs a pochopitelně nepasterizované Starobrno za pouhých 19 korun.
Pivovar Starobrno stojí na Starém Brně již 140 let a ačkoliv jde o moderní pivovar, zachovává tradiční výrobní postupy, doplněné inovacemi a moderními technologiemi. Od roku 2008 je zde v provozu nová varna, od roku 2010 přímo v areálu funguje i linka na výrobu a stáčení piva do 1,5 litrových Maxilahví – obalů ze speciálního plastu, vyvinutých speciálně pro pivo. Díky ní i díky stálému zájmu konzumentů o piva vařená v pivovaru na Mendlově náměstí dle tradičních receptur z vybraných odrůd českého chmele a moravského ječmenného sladu, se v pivovaru Starobrno ročně vaří více než milion hektolitrů piva. Starobrno má v portfoliu tradiční výčepní piva (Tradiční, Černé, Řezák), Ležák, pivní speciál Baron Trenck, nefiltrovanou kvasnicovou třináctku a unikátní speciály Zelené pivo a Modrou Kometu. Velké oblibě se mezi spotřebiteli těší jedenáctistupňové Medium. Piva z portfolia starobrněnského pivovaru se pravidelně umisťují na předních příčkách v degustačních soutěžích.
Zdroj: tisková zpráva pivovaru Heineken Čr