Protivínský pivovar zvýšil výstav
Zatímco podle Českého svazu pivovarů a sladoven celý český pivní trh loni klesl o téměř 8 %, pivovaru v Protivíně jakoby se krize v pivovarnictví nedotkla. V roce 2010 meziročně zvýšil výstav, prodal o 36 % více vlastních značek a přišel s několika novými pivy, které si již stačily najít své zákazníky. Ve vývoji nových piv hodlá i nadále pokračovat, jednu novinku představil již v březnu.
„Celkově si myslím, že pivovar zažívá úspěšné období. Navzdory klesajícímu pivnímu trhu pronikáme do dalších a dalších restaurací a rozšiřujeme tak počet výčepních míst, kde si mohou spotřebitelé naše pivo objednat,“ řekl Michal Voldřich, sládek pivovaru Protivín. Dodal, že růst o více než jednu třetinu byl způsoben výrazným nárůstem jak lahvového, tak i sudového piva.
Nejoblíbenější je i nadále jedenáctka Platan, kterou následuje desítka Schwarzenberg. Zajímavě se ale vyvíjely také prodeje pivních speciálů Prácheňská Perla a Protivínský Granát, Platan kvasnicový vzrostl dokonce téměř čtyřikrát. „Potěšil mě také významný nárůst poptávky po našem nealkoholickém pivu, jehož prodeje loni vzrostly o 48 %. Jsme sice velikostně spíše menší pivovar, ale patříme k největším producentům nealko piv u nás. A jako sládkovi mi samozřejmě udělalo obrovskou radost, že náš Platan Nealko porazil v nedávném testu MF DNES na tři desítky konkurenčních nealkoholických piv,“ uvedl Voldřich.
Většina protivínských piv se prodá v domácím regionu, téměř 14 % produkce určené pro tuzemsko putuje do Prahy, kde se daří zejména vlajkové lodi skupiny K BREWERY, prémiovému ležáku Lobkowicz. Na zlatavém moku z Protivína si ale pochutnávají pivaři i na Olomoucku, na jižní Moravě či ve východních Čechách.
Část vyrobeného piva směřovala do zahraničí. Nejvíce se vyvážely ležáky Platan 11 a Lobkowicz Premium. Pivo na export směřuje zejména na Slovensko a do Německa, dále pak do Srbska, Dánska, Švédska, Itálie, Litvy nebo třeba do celkem exotických zemí jako jsou Hongkong nebo Brazílie.
Organizační změny
Od dubna 2011 došlo ke změně na pozici obchodního ředitele pivovaru. Dosavadního ředitele Daniela Budějckého vystřídal Vilém Štěpánek, který do Protivína přišel z Pivovaru Černá Hora, patřícího rovněž do skupiny K Brewery.
Uznání kvality
Pivo se v Protivíně vyrábí z těch nejlepších surovin a pomocí tradičních technologií. Výsledkem je poctivé pivo, jehož kvalitu oceňují laici i odborníci na nejrůznějších pivních degustacích. Schwarzenberg 10 % například obsadil stříbrnou příčku na Dočesné 2010 a Prácheňská Perla získala stejné ocenění v kláních Znojemský hrozen 2010 a Sdružení přátel piva 2010 značka Lobkowicz, která si loni odvezla ocenění např. ze soutěží Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2010 (2. místo pro Lobkowicz Premium Nealko, 3. místo pro Lobkowicz Premium), Australian International Beer Awards 2010 (2. místo pro Lobkowicz Premium), Dočesná 2010 (3. místo pro Lobkowicz Premium). Zatím posledním oceněním, které piva z Protivína získala, byly Certifikáty za vyrovnanou kvalitu v obou kolech klání Pivo České republiky 2011 pro obě varianty piva Lobkowicz Premium a také pro novinku Merlin. „Dobré výsledky na soutěžích nás samozřejmě těší a zároveň motivují k další práci,“ sdělil Voldřich.. Úspěchy sklízí také vlajková loď celé skupiny
Investiční akce
V loňském roce pivovar investoval 15 mil. korun do výrobních technologií, zejména do zlepšení technického stavu svých provozů a modernizace technologií, například do uchovávání kvasnic a zakvašování. Proběhly také investice spojené s uvedením nových piv na trh – byla např. instalována zařízení, umožňující stáčení piva do lahví o objemu 0,33 l. Další investice jsou rozpracovány.
Novinky ve výrobním sortimentu pivovaru
V loňském roce se v Protivíně začala vařit dvě nová prémiová piva pro celou skupinu K BREWERY – nejprve na jaře nealkoholické pivo Lobkowicz Premium, na podzim pak černé pivo Merlin. Protivínští sládci však nezaháleli a již v březnu přišli s další novinkou – se světlým ležákem Schwarzenberg 11 %. „Na rozdíl od piva Platan do něj přidáváme více bavorského sladu, a tak má plnější chuť a tmavší barvu, vysoký podíl žateckého chmele mu pak zaručuje vyváženou hořkost. Věřím, že pivaře zaujme,“ řekl Voldřich. Obsah alkoholu tohoto piva činí 4,5 % obj., stáčí se pouze do sudů.
Novinky v prodejní nabídce
Pivovar Protivín také dokáže využít synergií, které plynou z jeho začlenění do pivovarnické skupiny K Brewery, do které patří i dalších 6 regionálních pivovarů. „Každý pivovar skupiny tak disponuje nabídkou více než 50 značek, což představuje bezkonkurenčně nejširší pivní sortiment na tuzemském trhu. Hospodští si již uvědomili, že lidé si více vybírají a začínají dávat přednost pivům z domácího regionu, která nemusí za konečnými spotřebiteli urazit stovky kilometrů,“ sdělil Vilém Štěpánek.
Pivovar tak nabízí hospodským možnost zapojit se i do programu Cesta pivních znalců. V rámci tohoto programu čepují vybrané hospody v průměru každý druhý víkend jinou pivní specialitu z produkce regionálních pivovarů. Díky tomu mohou pivní labužníci v té své hospůdce ochutnat netradiční piva i ze vzdálenějších krajů, ke kterým by se běžně nedostali.
V Jihočeském kraji jsou nyní do Cesty pivních znalců zapojeny více než dvě desítky restaurací. Z produkce protivínského pivovaru mohli v březnu pivní gurmáni ochutnat v celkem více než třech stovkách hospod po celé republice limitovanou edici speciálního černého 14% piva Svatý Patrik, ještě se mohou těšit v květnu na Platan kvasnicový, v červnu na Protivínský Granát a v červenci na Prácheňskou Perlu.
Výhradně k příležitosti velikonočních svátků bude v tomto týdnu obchodní tým protivínského pivovaru distribuovat 16 % zelené a výčepní červené pivo, které ve speciální várce připravili jihlavští sládci a ze kterých budou hospodští o velikonočním víkendu 22. - 24. 4. 2011 čepovat dvoubarevný Velikonoční Krasličák. „K dosažení dvoubarevného efektu bude nezbytné dodržovat několik zásad, zejména řádné vychlazení obou piv, použití studené sklenice a pozvolné čepování vrchního červeného piva z malé výšky a slabým proudem,“ řekl Štěpánek. Krasličáku bylo navařeno 800 hl a v jižních Čechách jej bude kromě restaurací zapojených do Cesty pivních znalců čepovat dalších 50 vybraných podniků. Bližší informace o tomto programu, kalendář piv i seznam zapojených provozoven je možné nalézt na www.cestapivnichznalcu.cz.
O velikonoční pivní zážitek nepřijdou ani ti, kteří si na pivu pochutnávají raději v teple svého domova. Pro letošní oslavu svátků jara totiž skupina K Brewery připravila limitovanou edici multipacku pivních specialit. Velikonoční mixpack 7 chutí 7 speciálů obsahuje sedm pivních specialit z regionálních pivovarů skupiny a pivovar v Protivíně je v něm zastoupen polotmavým ležákem Protivínský Granát a 14% speciálem Prácheňská Perla. Koupit jej zákazníci mohou v řetězci Jednota, dále například v řetězcích Penny Market, Terno, Globus, Kaufland, Billa, Interspar a Tesco.
Pivní pouť pod Platany
I na letošní léto plánuje Pivovar Protivín tradiční Pivní pouť pod platany, která se uskuteční o víkendu 29. – 31. 7. 2011. „Návštěvníci se mohou jako obvykle těšit na prohlídky pivovarem, veškerá protivínská piva a bohatý kulturní program. Vystoupí například kapely PARKÁN, ŠUTR, RENTGEN či RELAKS, hlavními hvězdami bude kapela Jirky Hebíka – HE BAND,“ sdělil Štěpánek.
Ostatní aktivity pivovaru
Kromě Pivní pouti se protivínský pivovar spolupodílí na přípravě dalších kulturních akcí:
- 21. - 22. 5. – Dračí lodě v Písku
- 10. - 12. 6. – Dotkni se Písku
- Platan Fest Belveder 2011 (v areálu pivovaru):
o 1. 7. – koncert kapely Olympic a Disco Rock rádia
o 9. 7. – vystoupení skupiny Tlustá Berta
o 23. 7. – koncert seskupení Hastrmani
o 29. 7. – koncert skupiny Parkán
o 12. 8. – vystoupení kapely No Name
o 26. 8. – vystoupení seskupení Argemy
- 6. - 7. 8. 2011 – Rýžování zlata v Kestřanech
- 19. - 20. 8. – Stodola Michala Tučného v Hošticích u Volyně
- 27. 8. – Městské slavnosti v Protivíně
Pro všechny své příznivce pivovar na sklonku loňského roku na svých webových stránkách zřídil e-shop, ve kterém si zájemci mohou objednat trička, sklenice a další reklamní předměty s logy piv protivínského pivovaru.
Zdroj: tisková zpráva společnosti K Brewery