Profesionálové z restaurací pokračují v bojích o titul Hvězda výčepu
Luxusní zájezd do Amsterodamu pro dvě osoby a finanční odměna ve výši 30 000 korun čekají na celorepublikového vítěze soutěže Hvězda výčepu, která se letos uskuteční už potřetí v řadě. O uvedené hodnotné ceny bude soutěžit třicítka nejlepších profesionálů z restaurací, hostinců a dalších provozoven, kteří do finále v Praze postoupí ze tří regionálních kol. První regionální kolo se v restauraci Větruše v Ústí nad Labem uskutečnilo minulý týden, dnes se o postup do pražského finále bojovalo v Královském pivovaru Krušovice.
Vítězem regionálního kola se v Krušovicích stal Roman Vyšata z restaurace Slovanka ve Stochově. Druhé místo obsadil Martin Strečok z provozovny U Čapoše v Mělníku.Třetí příčka patří Vlastimilu Rumíškovi z klubu a restaurantu El Mágico v Praze. Vítězové získali diplomy, finanční odměnu ve výši 5000, 3000 a 1000 korun a postoupili do celostátního finále v Praze. Spolu s nimi na finále Hvězdy výčepu 2011 pojedou soutěžící, kteří skončili na dalších sedmi místech za nimi.
Soutěž v regionálním kole měla stejně jako v minulosti tři části. V písemném testu soutěžící prokazují znalosti značky, produktů a pivovarů a správné péče o pivo. V další části mají příležitost prezentovat provozovnu, ve které působí. V praktické zkoušce pak čepují domácí pivní značky do sklenic s obsahem 0,3 a 0,5 litru a prémiovou značku Heineken do sklenice s obsahem 0,25 litru. „Odborná porota posuzuje správnou míru a výšku pěny a také vizuální vzhled natočeného piva. Hodnotí se i celkový dojem při čepování, tedy správná příprava pivního skla, způsob čepování i závěrečné servírování,“ přibližuje Hvězdu výčepu obchodní sládek Svatopluk Vrzala ze společnosti Heineken Česká republika, která soutěž pořádá. Jak dále S. Vrzala uvádí, správné čepování piva je důležité také proto, že přispívá k vyzdvižení charakteristických znaků piva, především pěnivosti a chuti. „Kvalitu piva primárně ovlivňují suroviny použité při výrobě a vlastní výrobní technologie, ale správné čepování a servírování přispívá k celkovému dojmu při jeho pití,“ uzavírá Svatopluk Vrzala.
Poslední regionální kolo se uskuteční příští středu 13. dubna v Pivovarské restauraci v Brně. Rozhodující finále, v němž absolutní vítěz obdrží prestižní titul Hvězda výčepu 2011, zájezd do Amsterodamu a finanční odměnu ve výši 30 000 korun pro sebe a dalších 30 000 korun pro provozovnu, se bude konat v restauraci Lidový dům V Praze-Kbelích 20. dubna letošního roku.
Zdroj: tisková zpráva pivovaru Heineken Čr