Pivovar Černá Hora rozšiřuje sortiment limonád a mění vzhled etiket
Pivovar Černá Hora na Blanensku rozšiřuje sortiment nealkoholických nápojů. K šesti druhům limonád a dvěma neslazeným vodám přibyly Malina a Zázvorka. Pro všechny limonády se nově vyrábí sirup z bází přímo v pivovaru. Jako jedny z mála na českém trhu obsahují černohorské limonády kromě přídavku chmele přírodní nekalorické sladidlo z jihoamerické byliny Stevia rebaudiana. Láhve navíc dostaly nové etikety.
„Steviol-glykosidy, sladidla nově přidávaná do limonád, jsou 300 krát sladší než sacharóza, tedy cukr, kterým si běžně sladíme třeba čaj nebo kávu. Navíc jsou přírodního původu, tedy žádná chemie. V našich limonádách jimi nahrazujeme část cukru. Díky nové receptuře s využitím steviol-glykosidů jsme tak schopni snížit energetickou hodnotu nápojů o 50 – 60 %. To je významné a důležité snížení zejména s ohledem na to, že populaci ohrožuje obezita, cukrovka či zvýšený cholesterol,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci Vlastimil Zedek, sládek pivovaru. Pivovar Černá Hora je tak jedním z prvních výrobců nealkoholických nápojů (a jediným z těch menších), kteří nápoje s výtažkem ze stévie na český trh dodávají.
Pivovar nedávno uvedl do provozu nové zařízení, které umožňuje výrobu sirupů z bází přímo v pivovaru. To dříve nebylo možné, sirupy se nakupovaly od externích dodavatelů. Báze pivovar nakupuje v České republice, Slovinsku a v Rakousku.
Do limonád je i nadále přidáván chmel, který nápojům dodá svěží chuť. Právě černohorský pivovar měl až do nedávna jako jediný v republice dávkování chmele do limonád chráněné užitným vzorem. Ani dnes však s největší pravděpodobností žádný jiný výrobce u nás chmel do sladkých nealkoholických nápojů nepřidává. „Pivní limonády“ i přesto neobsahují žádný alkohol.
V těchto dnech se limonády i vody z Černé Hory začínají stáčet do obalů s novými etiketami. Ty jsou hravější a barevnější, dočkaly se jich jak skleněné, tak i PET láhve.
K rozšíření nabídky limonád pivovar přistoupil na přání spotřebitelů. „Z malinovky se rázem stala jedna z našich nejprodávanějších limonád. Některé regiony prostě dávají přednost červené limče,“ řekl s úsměvem Vlastimil Zedek. Malina i Zázvorka se stáčí do sudů, lahví o objemu 0,33 l i PET lahví o objemu 0,5 l a 1,5 l.
Ochutnejte novinku z Černé Hory - REFRESH, pivo smíchané půl napůl s limonádou
Již v květnu začal Pivovar Černá Hora stáčet novinku REFRESH [čti refreš] – pivo smíchané půl napůl s limonádou. Reagoval tak na vysokou poptávku po ovocných pivech s nízkým obsahem alkoholu, tzv. radlerech. „Míchané nápoje REFRESH obsahují jen 2,2 % alkoholu, takže výborně osvěží obzvláště v horkých letních dnech. Zároveň si ale uchovávají jemnou pivní hořkost,“ uvedl Vlastimil Zedek.
„Poptávka po míchaných nápojích REFRESH je obrovská, lidem chutnají a prodeje za první měsíc předčily naše očekávání,“ sdělil Vlastimil Zedek.
Spotřebitelé mohou ochutnat REFRESH ve dvou ovocných variantách – brusinka s grepem a limetka s pomerančem. Ta první spojuje příchuť grapefruitu a příjemně kyselé brusinky, v té druhé se snoubí osvěžující chuť limetky a šťavnatého pomeranče. Při jejich výrobě nejsou použita umělá barviva.
Anglický výraz REFRESH v češtině znamená osvěžit, občerstvit, vzpružit, což se pro nízkoalkoholické osvěžující ovocné pivo perfektně hodí. Nápoj je určen zejména pro ženy a mladé lidi, kteří se pivu doposud vyhýbali zejména pro jeho hořkost.
Nápoje REFRESH se vyrábějí z černohorského ležáku, ke kterému je v poměru 1:1 přimíchána ovocná limonáda. Pivovar je stáčí do skleněných lahví o objemu 0,33 l a do sudů o objemu 20 l. Prodejní cena v restauracích se pohybuje kolem 25 až 35 Kč za půllitr.
Zdroj: tisková zpráva pivovaru Lobkowicz