Belgian candy sugar

15.11.2012 16:01

    O víkendu se chystám na Abbey Dubbel a při studování receptů jsem zjistil, že skoro ve všech je požit cukr. Využívá je pro zvýšení množství zkvasitelných cukrů a tím pádem i výsledného alkoholu, za současného odlehčení těla.
    Jedním z originálních řešení je přidání tzv. "candy cukru / rock candy" raději než obyčejného cukru. Tento candy cukr je vyroben "invertováním" standartního stolního cukru- sacharózy. Kvasnice musí vynaložit značné úsilí, aby rozdělily molekuly sacharózy do podoby, kterou mohou metabolizovat (jednoduché cukry). Invertováním cukru rozdělíme molekuly sacharózy na fruktózu a glukózu a kvasnice se mohou hned pustit do kvasného procesu.
    Vše co je potřeba je běžný stolní cukr, voda, kyselina citrónová, sporák s hrncem a teploměr, který měří min. do 150°C. Místo kyseliny citrónové lze použít i štávu z citrónu, či pomeranče.
    Cukr nasypeme do hrnce a přidáme tolik vody aby vzniknul hustý sirup, přidáme kyselinu citrónovou. Já jsem přidal lůl lžíce šťávy z pomeranče.

    Směs přivedeme k varu a uržujeme teplotu 125-135°C. Jak se vypařuje voda, teplota se zvyšuje. Přidáváme vodu "po troškách", abychom udželi správné teplotní rozmezí. Čím déle udržujeme tuto teplotu, tím více směs tmavne.

    Jakmile dosáhneme požadované barvy přestaneme přidávat vodu a teplotu necháme vzrůst na 150°C

    Směs stáhneme z plotny a směs vylijeme na pečící papír na plech, kde směs zchladne a ztuhne.

    Když směs vychladne, oparně ji odloupneme od pečícího papíru a rozbijeme na kousky. Ty pak přidáme do díla před koncem chmelovaru a necháme rozpustit.

    Várka byla z 0,5 kg cukru a výsledné množství je 450g. Něco málo zůstalo na stěnách hrnce/měchačce, které necháme jednoduše odmočit a nemusíme je nijak složitě čistit. S barvou i chutí jsem naprosto spokojen a už se těším na vaření.

 

tadytomas