Pivovar Ostravar připravuje speciální narozeninové pivo ke 115. výročí založení pivovaru
Milovníci zlatavého moku se opět mají na co těšit. Ve vaření speciálních a výročních piv má pivovar dlouhou tradici.
Pivovar Ostravar, jeden z nejdéle dobře fungujících podniků v Ostravě, si v letošním roce připomíná 115 let od svého založení. A přestože byl pivovar založen v říjnu (24. října 1897), nehodlají ostravští pivovarníci s oslavami čekat až do podzimu. Již od března proto budou moci všichni příznivci značky ochutnat limitovanou edici narozeninového piva. „Naposledy Ostravar uvařil narozeninové pivo před deseti lety. Tehdy bylo k dispozici pouhý jeden den. Aby si novinku mohlo letos vychutnat co nejvíce lidí, budou mít pivaři k dispozici narozeninové pivo přibližně do konce dubna,“ prozrazuje k novému pivu vrchní sládek pivovaru Richard Kornas.
Ostravar tak letos na dva měsíce doplní své portfolio o čtvrtý typ piva. Vedle ležáku Ostravar Premium, světlého piva Ostravar Originál, fotbalového piva Ostravar Bazal se nově na jaře na pultech obchodů i v hospodách objeví také narozeninové pivo, jehož celé jméno stejně jako typ piva ostravští pivovarníci ještě tají.
„Naše narozeninové pivo chceme věnovat především všem místním partám ze zdejšího regionu, které projevují naší značce neuvěřitelnou věrnost,“ řekla na dnešním setkání s novináři manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.
„Ve vaření speciálních a výročních piv máme jednu z nejdelších tradic u nás. Vždy byly velmi silnou stránkou našeho pivovaru,“ připomíná vrchní sládek Richard Kornas. Prvním speciálem ostravského pivovaru bylo Královské pivo, které na přelomu 19. a 20. století vařil v Ostravě první ostravarský sládek František Hörbinger. V jeho šlépějích šli později také další ostravští sládci. Emanuel Kavalla připravoval pivo anglického typu Porter, Jaromír Franzl vytvořil legendární Baník, František Poštulka nejznámnější pivní speciál v Československu po sametové revoluci – sametový Velvet a Robert Kužela byl zase autorem silného piva Ostravar Strong, které nebylo nikdy na žádné pivní soutěži poraženo.
„Naši sládci v přípravě speciálních piv v minulosti vždy excelovali,“ uvedl Kornas a dodal, že i letos se budou moci příznivci zlatavého moku těšit na skvělý zážitek. „Při vaření narozeninového piva jsme se nechali inspirovat jedním z historicky nejúspěšnějších speciálů našeho pivovaru,“ dodal.
S první stáčkou narozeninového piva počítá Ostravar na konci února. „Plánujeme, že poprvé budou spotřebitelé moci ochutnat narozeninové pivo počátkem března,“ sdělila Cieciotková. Narozeninové pivo bude ostravský pivovar stáčet do sudů i skleněných lahví. „Použijeme láhve o objemu 0,5l a třicetilitrové sudy. Se stáčením do PET lahví a plechovek pro limitovanou edici neuvažujeme,“ prozradila manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.
Limitovanou sérii narozeninového piva budou ostravarští pivovarníci distribuovat na trh do konce dubna. Poté se začne ostravský pivovar připravovat na mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava.
Základní informace k historii pivovaru
První ustanovující schůze podílníků nově založeného Českého akciového pivovaru v Moravské Ostravě se konala 24. října 1897. První pivo se v novém pivovaru vystavilo již v roce 1898.
Popud ke vzniku pivovaru vzešel z touhy českých obchodních kruhů nabídnout obyvatelům severní Moravy a Slezska kvalitní pivo českého typu. Během následujících 115 let prošel ostravský pivovar vývojem, díky němuž dlouhodobě patří mezi deset největších pivovarů u nás. Z novodobé historie byl pro něj důležitý rok 1997, kdy se stal důležitou součástí společnosti Pivovary Staropramen a.s., do které patří dodnes.
Pivovar Ostravar – historické milníky
1897 založení pivovaru
1898 uvařeno a vystaveno první pivo českého typu v Ostravě, německému pivovaru Strassmann vzniká konkurence
1903 roční produkce přesahuje 50 tis. hl
1916 na pivovar dolehla válečná krize způsobená první světovou válkou, produkce klesá na 3,7 tis. hl
1921 roční produkce znovu přesahuje 50 tis. hl
1937 na postu sládka končí po 36 letech legendární Emanuel Kavalla, vytvoří tak rekord, který v budoucnosti pravděpodobně nikdo nepřekoná
1942 Němci pokořují české majitele násilnou cestou nucenou fúze se Strassmannovým akciovým pivovarem. Celkový výstav sloučených pivovarů přesáhl 100 tis. hektolitrů
1956 roční produkce překračuje 500 tis. hl a Ostravar se stává jedním z největších pivovarů u nás
1968 dokončena rekonstrukce pivovaru vedená Jaromírem Franzlem
1987 postavena nová vysokokapacitní varna
1997 pivovar se stává součástí společnosti Pivovary Staropramen a.s.
2005 Ostravar získává double. Čeští sládci a pivovarští experti zvolili v prestižní soutěži České pivo roku Ostravar Premium ležákem roku a Ostravar Originál světlým výčepním pivem roku.
2009 spuštěna do provozu nová moderní myčka vratných lahví s kapacitou 34.000 lahví za hodinu
2011 modernizována spilka včetně nového řídícího systému jejího chlazení. Pivovar se stal partnerem mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava, čímž potvrdil silnou pozici značky v regionu.
Zdroj: tisková zpráva Pivovarů Staropramen