Dekokční způsob výroby

    Tento typ vaření je vhodný zejména pro spodně kvašené piva českého-plzeňského typu. Lze rmutovat na jeden, dva nebo tři rmuty, přičemž zde popsaný postup je dvourmutový.

1) Vystírání
    Vodu ve varné nádobě ohřejeme na 38°C, přidáme namletý slad- šrot a zapneme míchání. Teplota vystírky by měla být 38 °C, při případném poklesu trochu přihřejeme, a za stálého míchání vystíráme 15 - 20 minut. Ve vystírce se vlastně jedná o proces nasáknutí sladového zrna vodou. Míchání necháme běžet po celou dobu, aby nedošlo k připálení sladu ke dnu a nebo místnímu přehřátí díla u dna. V obou případech to může vyústit ve znehodnocení díla.

Ohřev vystírky a technologické teploty
Vystírku zahřejeme na teplotu zapářky 52 °C a necháme 20 – 25 minut stát za stálého míchání.

2) První rmut
    Z varny odpustíme část díla tak, aby nám ve varné nádobě zbyla cca 1/3 díla. Přepuštěný zbytek necháme stranou pokud možno v teple, aby nedocházelo k jeho chladnutí. Rmut ve varné nádobě ohřejeme na teplotu 62 °C a po jejím dosažení necháme 20 minut rmutovat. Následuje ohřev na teplotu 72 °C a opět 20 minut pauza. Po uplynutí této pauzy přivedeme k varu a vaříme cca 10 - 15min. Hotový rmut přelijeme do zbytku, který máme stranou. Vždy lijeme horkou část do studené! a poctivě mícháme, aby nedošlo k místnímu přehřátí. Výsledná teplota po slití by měla být 62 °C. Pokud není, tak dílo přihřejeme.

3) Druhý rmut
    Z varny opět odpustíme část díla tak, aby nám ve varné nádobě zbyla cca 1/3 díla. Přepuštěný zbytek necháme stranou pokud možno v teple, aby nedocházelo k jeho chladnutí. Rmut ve varné nádobě ohřejeme na teplotu 72 °C a po jejím dosažení necháme 25 - 30 minut rmutovat. Po uplynutí této pauzy přivedeme k varu a vaříme cca 10 - 15min. Hotový rmut přelijeme do zbytku, který máme stranou. Vždy lijeme horkou část do studené! a poctivě mícháme, aby nedošlo k místnímu přehřátí. Výsledná teplota po slití by měla být 75 - 78°C. Pokud není, tak dílo přihřejeme. Tato teplota je takzvaně odrmutovací, dílo převedeme na zcezovací nádobu (nebo přepustíme do nádoby se scezovacím dnem) a necháme 30 minut stát. Míchání je vypnuto.

    Po odrmutování následuje scezování a vyslazování s následným chmelovarem.

  

Tadytomas