První jarní výlet jedině na kole

06.04.2011 13:30

 

    Spolu s přicházejícími teplými dny na dveře klepe i nová cyklistická sezona. Proto je nejvyšší čas oprášit kola a tělo i mysl nachystat na první výjezd. Před šlápnutím do pedálů se tak jistě bude hodit pár tipů, jak připravit sebe i svůj stroj na blížící se kilometry. Kromě pohodové nálady může být dobrým parťákem na cestách i nealkoholické pivo Birell, které na každém výletě osvěží a zároveň dodá potřebnou energii.

 

Podle průzkumu společnosti Median mají Češi ze všech sportů nejraději jízdu na kole. Aktivně se cyklistice věnuje čtvrtina populace, k tomu připočtěme ty, kteří svůj bicykl projedou jen párkrát za rok, a výsledkem je jednoduchá rovnice: co Čech, to cyklista. Cyklistika však není jen o vidlicích a dokonalém seřízení přehazovačky, ale také o dobře vyladěné formě. Vždyť správná životospráva je půlka úspěchu. Na cestu je dobré se přichystat v klidu, asi hodinu před výjezdem jíst jen lehká jídla a dostatečně pít. Vyhnout bychom se ale měli slazeným a syceným limonádám, které dodávají našemu žaludku falešný pocit plnosti. „Při přípravě na sportovní výkon by jídlo mělo obsahovat velký podíl kvalitních cukrů, vitaminů, minerálů a malý podíl tuků, vyhýbat bychom se určitě měli těžkým pokrmům, například červenému masu a smaženým potravinám. Plný žaludek totiž může způsobit nevolnost a nadýmání,“ vysvětlil doc. MUDr. Zdeněk Vilikus z Ústavu tělovýchovného lékařství 1. LF UK.

 

Stejně jako příprava na výjezd je neméně důležitá i regenerace organismu v cíli. Ani zde bychom dle odborníků neměli jako odměnu za ujeté kilometry konzumovat sladké limonády nebo slazené džusy, které dodávají jen prázdné kalorie a obsahují řadu barviv. Raději si dopřejme dobře vychlazené nealkoholické pivo, třeba Birell. Ten mezi nealkoholickými pivy vyniká svou chutí, která je blízká chuti klasického piva. Novinka Birell Polotmavý navíc zachutná i ženám, jež světlému pivu příliš neholdují. A proč právě Birell? Odpovídá docent Vilikus: „Kromě tekutin doplní vitaminy a minerály, zejména hořčík, který zabraňuje svalovým křečím. Najdeme v něm i hořčiny, které dobře zaženou žízeň. Jeho nespornou výhodou je také nízké množství cukru.“ Birell se navíc vyrábí zcela přirozeným způsobem a ruku na srdce, není nad orosenou sklenku dobroty s vědomím, že vás osvěží, a přitom do sebe nelijete zbytečné kilojouly. Nemluvě o tom, že bychom se při řízení jakéhokoli dopravního prostředku, tedy i kola, měli vyhnout alkoholu.

Pro každého cyklistu, zejména toho svátečního, jsou samozřejmě nepostradatelné tipy, kam vyrazit na výlet. Těch najdete na stránkách www.birell.cz téměř 450 a podělit se můžete i o své vlastní. Při sportu je ovšem kromě kvalitní výbavy důležitá též motivace a soutěživý duch. Své schopnosti si nyní mohou všichni milovníci cyklistiky poměřovat v amatérském Birell týmu na www.birell.cz. A kdo by se přece jen rád dozvěděl více o tom, jak připravit své kolo na novou sezonu, může se nechat inspirovat cyklistickými videi na stránkách Birellu.

 

Zdroj: tisková zpráva pivovaru Pzeňský Prazdroj