Akademie gastronomických umění opět učí správné péči o pivo. Tentokrát v Krušovicích

20.04.2013 02:00

První semestr Akademie gastronomických umění (AGU) se v úterý 16. dubna koná v pivovaru Krušovicích. Cílem tohoto školení je zprostředkovat majitelům a provozovatelům restaurací informace z jejich oboru a zvyšovat tak úroveň gastronomie. Společnost HEINEKEN Česká republika AGU pořádá už několik let ve všech regionech, kde vlastní pivovary, vždy na jaře a na podzim. Minulý týden se proto uskutečnila ve Velkém Březně a 23. a 24. dubna se bude konat v Brně. Zákazníci HEINEKENU za školení neplatí.

 
Celá Akademie gastronomických umění sestává ze tří semestrů, nyní na jaře se koná první z nich, zaměřený na péči o pivo. Frekventanti tak získají naprosto ucelený přehled o závozu piva, jeho skladování, výčepní technologii, čepování, péči o sklo i servírování hostům. To vše je teoretická část školení. V té praktické budou účastníci AGU pivo degustovat a čepovat. „Při degustacích budou rozpoznávat v pivu cizí příchuti. V soutěži v čepování budou čepovat krušovickou Dvanáctku, Krušovice Černé a Heineken. Nejlepší tři si odnesou domů soudek, osušku nebo deštník,“ konstatoval obchodní sládek Vlastimil Ševčík, který má organizaci AGU na starosti.
 
Na AGU v Krušovicích se přihlásilo patnáct provozoven. „Vzhledem k tomu, že z každé z nich mohou přijet až tři lidé, očekávám účast 30 – 35 zájemců.  Definitivní počet budeme znát až po registraci. Vesměs se jedná o majitele a provozovatele restaurací ze středních a východních Čech. Přijedou z Prahy, středních Čech, ale třeba ze Sukohrad na Pardubicku nebo Mladé Boleslavi,“ uvedl Vlastimil Ševčík. Program AGU podle něj je podobný jako v předchozích ročnících, Všechny tak čeká prezentace s názvem Přímá cesta ke kvalitě, dozvědí se informace o výrobě piva a absolvují prohlídku po pivovaru. Teorii provázejí i ukázky čepování piva „na hladinku“ nebo „čepici“ i čepování prémiové značky Heineken se stíráním pěny.
 
Prvního semestru AGU se stejně jako v minulosti mohou za jednu provozovnu zúčastnit celkem tři lidé: majitel, číšník a štamgast, který má ve své oblíbené hospodě autoritu a může pozitivně ovlivňovat mínění ostatních hostů.
 
Na závěr prvního semestru AGU čeká účastníky test, po jehož splnění dostanou certifikát potvrzující absolvování Akademie gastronomických umění. Účast na AGU je jednou z nezbytných podmínek, které majitelé restaurací musí splnit, aby získali cenný certifikát Garance kvality. Vlastníci certifikátů Garance kvality se sdružují v prestižním klubu nejlepších restaurací s názvem Liga garantované kvality.
 
Zdroj: tisková zpráva pivovaru Heineken Čr